Koi er en populær fisk i de danske havedamme. Den er kendt for sine mange farver og mønstre, der pynter i enhver dansk havedam.

Koi, er en underart, til karper, som de fleste kender fra deres besøg i Østen. Karper er hårdføre fisk, og Koi er ingen undtagelse. Bliver de behandlet med omtanke, kan du have glæde af dine Koifisk i mange år fremadrettet.

Karper er koldtvandsfist, men du kan med fordel sikre dem en længere og mere behagelig levetid ved at have dem i behageligt tempereret vand på mellem 15 og 25 grader celsius. De er ikke så glade for vinter-vejr og koldere temperaturer, og deres immunforsvar bliver svækket, når vandet bliver koldere end 10 grader celsius.

Havedammens form og dybde

Er din havedam i den øvre del af ovenstående temperaturmål, så kan du nøjes med en havedam, der på sine steder kun er 1 meter dyb. Har du derimod en koldere havedam, kan en havedam, der er tættere på 1,5 meter i dybden være ideel. Der findes flere modeller og skabeloner på havedamme, der er velegnede til Koifisk. Dem kan du fremsøge ved en simpel Google-søgning.

Koi er kendt for deres farverige ydre. Dette vækker glæde hos ejeren, men kan desværre gøre dem til et yndet mål hos andre fisketyper. Vær derfor opmærksom på, at dine havedamsfisk kan leve sammen i fred og ro.

Næringsrig kost til dine Koi

Koifisk kan spise meget forskelligartet foder, heriblandt vandmelon, salatblade og ærter. Særligt koimad er udviklet til ikke kun at være næringsrigt, men også til at få dem til at komme op til overfladen oftere, så de er mere synlige i havedammen. Da Koifisk naturligt lever og spiser på bunden, er koimad udviklet til at flyde ovenpå. Når de spiser ved overfladen, er der en oplagt mulighed for at tjekke dem for parasitter og sygdomme.

Koifisk kan trænes til at vide, når det er spisetid, og kan også trænes til at spise direkte fra hånden af fodreren. Om vinteren spiser de generelt mindre end om sommeren, og du vil opleve, at nogle Koifisk kun akkurat nipper til maden, når vejret er koldere.

Generelt om pasning af havedammen

Vær opmærksom på at din havedam har en god iltning, og at du har udstyr til pH-stabilisering, filtrering m.m.

Der er Koifisk, der bliver 100 år gamle. Den ældste Koifisk har haft flere ejere, og den er efter sigende blevet 226 år gammel, inden den gik bort tilbage i 1974. Så gamle er det dog ikke sandsynligt at dine Koifisk bliver, men en alder på 30 – 40 år kan de sagtens få.