For mange mennesker er det at tabe håret ufrivilligt eller mangel på hår med til at give et knæk på selvtilliden. Man opfatter sig selv som mangelfulde fordi, at man ikke har den ønskede hårmængde alle steder på hovedet. Men det er der heldigvis råd for, da man med en hårtransplantation kan få håret tilbage og derved styrke sin selvtillid igen.

Hvad er en hårtransplantation?

Kort sagt går en hårtransplantation ud på, at der tages hårsække fra et donorområde, som så flyttes til det ønskede modtagerområde. Under den indledende snak med lægen, bliver man enig om hårlinjen og der aftales nøje inden transplantationen, hvorfra hårsækkene skal tages og hvortil de skal flyttes. Behandlingen er smertefri og bliver udført under lokalbedøvelse og med minimale gener efter operationen.

Sådan virker det

En hårtransplantation fungerer således, at der tages hårsække fra et donorområde som oftest kommer fra bagsiden og/eller siderne af hovedet. Det er med andre ord ens egne hår der bare bliver placeret et andet sted. Selvom det samlede antal af hårsække på hovedet ikke ændre sig, bliver operationen udført med så stor nøjagtighed at donorområdet ikke bliver ødelagt, så håret forsat er flot i og omkring donorområdet.

Før, under og efter en hårtransplantation

Første skridt er at finde den klinik der skal foretage operationen og aftale en tid med dem. Herefter kigges der på, hvor stærke donorområderne er og hvor meget hår der skal flyttes til modtagerområdet. Dette gøres for at vurdere om hårtransplantationen kan lade sig gøre med et vellykkede resultat. Når der er styr på det, bliver der aftalt en tid for operationen. Når operationen er udført, bliver man sent hjem for at hvile og skal dagen efter til kontrol og information om det videre forløb.

Det kræver tålmodighed før det endelige resultat kan ses

En vellykkede hårtransplantation tager tid og kræver en masse tålmodighed. Den første tid er den sværeste, hvor mange vil opleve et såkaldt ”choktab” 2-8 uger efter indgrebet. Det er helt normalt og en del af processen. Man vil først efter 3 måneder kunne begynde at se fremskridt, da det transplanteret hår først begynder at vokse 10-12 uger efter hårtransplantationen, alt efter ens stofskifte. Det endelige resultat kan ikke ses før ca. et år efter indgrebet, men det er bestemt ventetiden værd.

Hvor længe holder en hårtransplantation?

En hårtransplantation er permanent, og man taber ikke håret igen. Dette skyldes at håret kommer fra nakken som er et genetisk resistent område, som ikke påvirkes af hormonet DHT som er det hormon der er skyld i at man taber håret.

Slutresultatet ser helt naturligt ud

Når det endelige resultat er nået, vil man ikke kunne se at der er foretaget en hårtransplantation. Der sørges for at få lavet en naturlig hårlinje og de transplanteret hår kommer til at ligne de andre hår omkring modtagerområdet og der efterlades ingen ar efter operationen. Håret kan når det er vokset ud klippes, styles og farves på sammen måde som alt det andet hår.