Bæredygtighed er efterhånden et ord, som vi jævnligt støder på i mange forskellige sammenhænge. Det bliver dog oftest brugt i forbindelse med klima, hvor der er tale om, at en given plan skal være bæredygtig på den lange bane. Med andre ord skal det være en langsigtet løsning, der ikke nedbryder jordens ressourcer, for at der kan være tale om noget bæredygtigt.
Det øgede fokus på bæredygtighed er også noget, som landets forskellige virksomheder kan mærke. Rent økonomisk kan der være en fordel i, at gøre en virksomhed mere bæredygtig. Lovgivningsmæssigt er der også kommet mere og mere fokus på bæredygtighed samt rapportering herom. Det er derfor fuldt forståeligt, hvis hele det her bæredygtighedssegment er en anelse forvirrende for dig, der er virksomhedsejer. For hvordan bærer du dig rent konkret ad med at foretage tiltag, der gør din virksomhed mere bæredygtig? Det er der som sådan ikke noget enkelt svar på. I de følgende to afsnit af denne artikel kan du dog få nogle tips og tricks, der måske kan hjælpe dig og din virksomhed med at blive lidt mere bæredygtig.
Produktion og drift af virksomheden
Produktionen er for mange virksomhed et område, der kræver en del ressourcer. Det kan derfor være et godt sted at starte, hvis du har en virksomhed, der producerer et bestemt produkt. I denne sammenhæng kan det give mening at se på de råmaterialer, som du benytter dig af. Hvor kommer disse fra? Vil der være mere bæredygtige alternativer? Derudover kan du se nærmere på den måde, du producerer dine produkter på. Er der nogle led i produktionen, der bruger flere ressourcer end andre? Har du noget spildmateriale og i så fald, hvordan kan du minimere dette? Det samme gælder driften i forhold til, om der er nogle udgifter, du kan skære ned på. Det kan være alt fra temperaturen i de forskellige bygninger, brugen af lys og elektricitet og så videre.
I forhold til rapportering omkring bæredygtighed kan det være brugbart, at du læser omkring CSRD-direktivet. På den måde kan du blive klogere på, hvordan netop din virksomhed kan rapportere omkring jeres bæredygtighedsprincipper.
Restprodukter fra virksomheden
Vi har i Danmark en overflod af producerede varer, som aldrig bliver brugt. Det kan derfor give mening at kigge nærmere på, hvordan dette ser ud hos din virksomhed. Nogle gange går det nemlig så hurtigt med produktionen, at der bliver overproduceret.