Omkring halvdelen af den danske befolkning spiser en form for naturligt kosttilskud, særligt om vinteren, hvor det er sæson for sygdom og vitaminmangel. Men er det virkeligt nødvendigt at tage kosttilskud og vitaminpiller, eller får vi nok gennem vores kost? Bliv klogere her.
Kosten dækker behovet
En undersøgelse foretaget af Fødevaredirektoratet viser, at danskernes kostvaner generelt burde give den tilstrækkelige mængde af livsnødvendige mineraler og vitaminer. Hvis man spiser sund og varieret, får kroppen det, den har brug for, og dermed ikke brug for kosttilskud eller vitaminer. Der er dog undtagelser og bestemte befolkningsgrupper, der i kortere eller længere perioder kan have behov for et supplement.
Hvem har brug for ekstra vitaminer?
Nogle grupper kan have behov for ekstra vitaminer og mineraler ud over dem, de får gennem kosten. Mange ældre får for eksempel ikke nok D-vitamin, og fødedygtige kvinder får ofte ikke nok jern og folinsyre. Andre udsatte grupper er spædbørn, gravide og personer ramt af hård sygdom, der også typisk har brug for et supplement til kosten.
Søg vejledning hos egen læge
Et for stort indtag af vitaminer kan i nogle tilfælde have en skadelig virkning på kroppens generelle sundhed, da den ikke kan skille sig af med de overskydende vitaminer. Så hvis du mistænker, at du ikke får nok mineraler og vitaminer og dermed har behov for et supplement i form af kosttilskud eller vitaminpiller, bør du altid søge vejledning hos din egen læge. Her vil du først og fremmest få svar på, hvorvidt du har brug for et supplement, eller om det kan løses gennem kosten. Hvis kosttilskud er løsningen, er du sikker på, at du får anbefalet det rigtige og altså ender med at få det, du mangler. Sortimentet af kosttilskud og vitaminpiller er nemlig stort og kan være svært at finde hoved og hale i.